Na maanden van procedures omtrent de impeachment, is het doek gevallen over Dilma Rousseff en haar PT regering, na een stemming in de Senaat waar 61 stemmen voor waren en 20 tegen. In haar plaats komt Michel Temer, PMDB, en interim president gedurende de afgelopen maanden. Hij blijft aan de macht tot 2018, wanneer nieuwe verkiezingen georganiseerd zullen worden. Hoewel Dilma niet langer presidente zal zijn, wil dit niet zeggen dat zij geen publieke functies meer zal kunnen uitoefenen.
Van vuur naar vuurwerk
Dat Dilma nog steeds een deel van de bevolking achter zich heeft, werd duidelijk door verschillende protesten die plaatsvonden in de grootsteden met verschillende gewonden en gearresteerden tot gevolg, maar vooral veel vandalisme en vernieling. Terwijl verschillende Dilma aanhangers vuilbakken in brand staken, werd in vele steden ook vuurwerk aangestoken om de beslissing te vieren.
Hervormingen
De nieuwe president kondigde aan Brazilië uit deze zeer zware crisis te willen halen door administratieve efficiëntie en juridische veiligheid te creëren, de sociale programma’s uit te breiden en het land te pacificeren. Hij wil een hervorming van de sociale zekerheid om zo de betalingen van de pensioenen te kunnen garanderen.
Tegenstand
Wat de plannen van de nieuwe regering alvast kan belemmeren is de oppositie. Zo heeft de oud-president Luiz Inácio Lula da Silva – partijgenoot van Dilma en een paar maanden geleden in kwaad licht gesteld door geluidopnames waaruit zou blijken dat zijn toen recente aanstelling in de regering diende om hem juridische ongenaakbaarheid te geven – pleit alvast om een blok te vormen tegen de Temer regering. Desalniettemin zegt de partijvoorzitter Humberto Costa dat de zware oppositie niet tegen Brazilië zal gericht zijn.
Daarnaast heeft de advocaat van Dilma al aangekondigd gerechtelijke stappen te ondernemen om de beslissing van de Senaat aan te vechten. Eén van de zaken die de tegenstanders van de impeachment aankaarten is dat dit een politieke actie was en geen juridische.
Wat de economische gevolgen zijn van deze machtswisseling is voorlopig nog koffiedik kijken. Wat wel al zeker is, is dat de markt het interim presidentschap van Temer kon smaken. Bovendien had het IMF alvast voorspeld dat een dergelijk politiek scenario zou leiden tot een hervatting van de economische groei in 2017.