In De Vrije Markt op vrijdag 20 november 2015 namen presentator Lieven Verstraete en zaakvoerster van Belofloripa, Grace Keli de Aguilar Gomes, de economische situatie in Brazilië onder de loep. Welke conclusies trokken zij en welke opportuniteiten werden toegelicht? Daarnaast kwam de missie naar Brazilië, onder leiding van Minister Ben Weyts, aan bod. Laatstgenoemde omschrijft het land in één woord als “potentieel”.
Het zou betrekkelijk idioot zijn…
Tijdens de economische missie naar Brazilië en Chili onder leiding van Vlaams Minister van mobiliteit Ben Weyts, beschreef laatstgenoemde Brazilië als volgt: “In één woord: potentieel. Ik denk dat er hier heel wat kansen liggen voor ons”. Brazilië en Chili zijn dan ook echte groeimarkten voor Vlaanderen en het zou volgens hem betrekkelijk idioot zijn om hen niet als sterk Vlaams front te benaderen. Ook zaakvoerster van Belofloripa, Grace Keli de Aguilar Gomes, was aanwezig. Zij werd bovendien uitgenodigd door Lieven Verstraete, journalist van Één, om als expert internationalisering en Braziliëkenner de huidige economische toestand in Brazilië te ontleden in een aflevering van de Vrije Markt die u terug kunt vinden op de website van De Redactie (bekijk hier).
Groeisectoren
Men kan niet ontkennen dat de algemene economische groei in Brazilië niet langer gekenmerkt wordt door de hallucinante percentages van de voorbije jaren, met als hoogtepunt 7,6% in 2010. Dit zijn indrukwekkende cijfers, des te meer wanneer we deze vergelijken met de Europese en Belgische economische groei. Zo zien we de laatste tien jaar een gemiddelde groei van 3,4% in Brazilië ten opzichte van 0,96% in Europa en 1,24% in België. Hoewel de groei van de Braziliaanse markt tijdens 2015 afgeremd werd, zijn bepaalde sectoren in het land nog steeds aan het groeien met opmerkelijke cijfers, vermeldde Grace Keli de Aguilar Gomes. Zo werd vorige maand bekend gemaakt dat de 5e grootste maritiem transporteur van containers ter wereld, Hapag-Lloyd, in 2016 hun capaciteit met maar liefst 5% zullen verhogen in het land. Bovendien zullen de Braziliaanse havens dit jaar een groei van 4,8% kennen ten opzichte van 2014.
Hieronder volgt een greep uit de sectoren die nog steeds aan het boomen zijn in Brazilië:
E-commerce & Software
Volgens Romero Rodrigues, oprichter van Buscapé (de grootste Latijns-Amerikaanse website om prijzen te vergelijken), is het momenteel zelfs hét ideale moment om in digitale startups te investeren.
Cleantech
Ethanol: Bedrijven zoals Cargill en Odebrecht investeren in de groeiende ethanolsector. bij het vergelijken van de cijfers van gecommercialiseerde ethanol met dezelfde periode vorige oogst, kan men een groei van 25,36% noteren. Op basis van de huidige cijfers zal Brazilië in 2015 vermoedelijk op de tweede plaats eindigen wat betreft de wereldwijde productie van biobrandstoffen, na de Verenigde Staten en voor Duitsland.
Hernieuwbare Energie: De staat Góias heeft begin deze maand aangekondigd te investeren in zonne-energie. Momenteel staat zonne-energie goed voor 0,02% van de totale energieproductie in Brazilië, men voorspelt dat dit in 2024 4% zal zijn.
De Braziliaanse Investeringsbank BNDS kondigt aan samen met andere partijen bijna 500 miljoen Reais te investeren in windmolenparken in de staat Bahia. In de staat Pernambuco werd dan weer meer dan 800 miljoen Reais geïnvesteerd onder leiding van Casa dos Ventos.
De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (BID) in samenwerking met Bloomberg New Energy Finance publiceerde vorige maand de resultaten van hun analyse omtrent de activiteiten van 55 ontwikkelingslanden in de sector van hernieuwbare energie in het jaar 2014. Brazilië stond op de tweede plaats als meest aantrekkelijke land om er in hernieuwbare energie te investeren, na China. En dit vooral dankzij de investeringen in de windenergie, zo is Brazilië ook de 10e grootste windenergieproducent ter wereld.
Ook Vlaamse bedrijven plukken reeds de vruchten van deze sector in volle ontwikkeling. Zo hebben de bedrijven Keppel Segers en Vyncke geïnvesteerd in het land – laatstgenoemde richtte er zelf een bedrijf op – met als resultaat het binnenhalen van grote projecten in de afvalverwerking en de biomassa, respectievelijk.
Ideaal moment voor investeringen
Maar ook in andere sectoren wordt nog volop geïnvesteerd:
Winkelcentrum: Carrefour zal een nieuw winkelcentrum ontwikkelen in São Paulo
Papier & cellulose: Het bedrijf Suzano zal de komende jaren meer dan 1,6 miljard Reais investeren om hun productie uit te breiden
Ziekenhuizen: De private-equity groep Carlyle investeert 1,75 miljard Reais in een Braziliaanse ziekenhuisketen.
Clovis Meurer, CEO van CRP Companhia de Participações, verklaart dit als volgt: “In tijden van crisis zal de overheid gewoonlijk minder investeren in verschillende economische sectoren, waardoor er ruimte ontstaat voor privé-initiatieven om deze leemte te vullen”. Zoals ook in de Vrije Markt wordt gezegd is dit dus een ideaal moment om (slimme) investeringen te doen en participaties in bedrijven aan te kopen, want “Brazilië staat in solden”.
Economische crisis of identiteitscrisis?
Als experte Brazilië lichtte Grace Keli tijdens het interview toe dat de huidige crisis in Brazilië niet zozeer gelinkt is aan een economische crisis, maar wel aan identiteitscrisis waarin de bevolking zich verzet tegen corruptieschandalen en de zwakke positie van presidente Dilma Rousseff. Dit werd nogmaals duidelijk op donderdag 3 december toen de aanvraag tot afzetting van de presidente goedgekeurd werd door de parlementsvoorzitter. Politieke problemen hebben onvermijdelijk een effect op de economische situatie, desalniettemin beschouwen ondernemers de mogelijke impeachment als positief. Dit werd al meteen duidelijk door het afsluiten van de Braziliaanse effectenbeurs met 3,29% winst op desbetreffende donderdag. Daarnaast zijn ondernemers en bedrijfsleiders optimistisch dat – na het doorlopen van de procedure tot mogelijke impeachment – de politieke impasse verbroken kan worden en de economie opnieuw gestimuleerd kan worden. Zij hopen dan ook dat dit hoofdstuk zo snel mogelijk kan worden afgesloten, zodat de politiek en economie zich opnieuw verder kan ontplooien.